23 Nisan 2008 Çarşamba

Müziğin beş para etmez ama kafan çalışıyor maşallah.


Radiohead dediğin bir grup ağlak kız çocuğu. Eskiden müzik yapan ağlak kız çocuklarıydı. Artık müzik de yapmıyorlar. Ritim verin oradan, Thom üstüne ağlasın 7 dakika. Bir de şu globalleşme karşıtı duruşlarına ayrı sinirim. Yok uzak mesafelerde konser vermeyiz, uçağa binersek küre ısınır.


Madam Yorke ve arkadaşlarını takdir edenlere bir iki sorum var.

Ortalama bir albüm çıkardığın zaman, gruba ödenen ücretten, masterını yapan müzisyen olmak istemiş ama olamamış adama ödenen ücrete kadar her şeyin maliyeti ne tutuyor? Bütün bu maliyeti cd başına böldüğün zaman ne çıkıyor? Hesaplamışlar, 3 Amerikan doları. Stüdyoda harcanan elektrik bile bu masrafa dahil. Güzel. Peki neden bir albüme bunun en az 5 katını veriyoruz? Mesela 7 dolara iki mislinden fazlaya satsalar olmaz mı? Olmuyor demek.

Kayserili KOBİ Thom Yorke ve arkadaşları, hayranlarımız albümümüze ne kadar değer biçiyorsa o kadar versin ve sitemizden indirsin demişti ya... Bir albümün değerinin 3 dolar olduğunu bilmeyen ve hayatı boyunca bunun misli misli fazlasını ödeyen birinin bu duruma tepkisi ne olur?

Ay ne şekerler...

Bok şekerler!

Resimdeki şarap şişesine dönecek olursak, şişenin sahibi Güney Afrikalı şarap üreticisi Pieter Walser. Bir hayli uyanık bir adam. Son mahsülü “Moment of Silence”ı aynı yöntemle satışa çıkarmış. Gidin alın marketten ve o kocaman gönlünüzden ne koparsa onu verin demiş. Etiket yok, fiyat yok. Ne kadar istersen onu ver. Hmm peki orta kalitede bir sofra şarabının maliyetini kim biliyor?

Sonuç, bütün şaraplar satılmış ve alıcılar Pieter’ın tahminin %20 kadar fazlasını ödemiş.

1 yorum:

schizophrenia dedi ki...

şişe, vırt-zırt 3tl gibi, şarap 2tl gibi, 5tl yi geçmez vasat üstü bir şarap türkiye de üretiliyorsa, şişeler ucuz olduğu için balkanlardan ithal bu arada.